Päritolust

Juba Vana-Rooma riigi- ja kirjamees Marcus Porcius Cato on oma kirjutistes maininud seda kui suupärast toitu, mida sageli valmistati ka lambapiimast. Tänagi on ricotta ülipopulaarne Vahemere maade köögis, kuid valmistatakse edukalt ka Eestis ning poest võib osta nii klassikalist ricotta’t kui ka ricotta-kohupiima, -pastat, -kreemi magusalt, magedalt või õrnsoolasel kujul.

 

Ricotta vooruseks teiste piimatoodete kõrval on selle suur piimavalgusisaldus, millest enamiku moodustavad inimorganismi poolt eriti hästi omastatavad vadakuvalgud. Ricotta sisaldab ka näiteks viis korda rohkem kaltsiumit kui kodujuust ning seda soovitatakse nii neile, kel ainevahetusega probleeme, kui ka väikelastele pärast rinnapiimast loobumist.

 

Ricotta’st peavad selle kiire omastatavuse pärast lugu sportlased ja vähese happesuse tõttu ph-toitujad.

Tekstid on valminud koostöös PhD Margus Friedenthali ja ajakirjaga Oma Maitse!